![]() |
Kuchnia w/g „Pięciu Przemian” - kurs gotowania
Kuchnia w/g Pięciu Przemian stosuje zalecenia tradycyjnej chińskiej medycyny.
W Filozofii Chińskiej cały wszechświat jest ze sobą powiązany i wzajemnie na siebie oddziaływuje. Aby funkcjonował prawidłowo, powinna być zachowana równowaga. Zatem człowiek będąc mikrokosmosem podlega tym samym prawom co i makrokosmos.
Według Chińczyków, procesy przebiegające w ludzkim organizmie, między innymi także choroby, są związane z wymianą pięciu elementów, które tworzą świat, a przedstawili je w sposób metaforyczny symbolami przyrody, i tak:
Drzewo – smak kwaśny, w organizmie – wątroba i woreczek żółciowy.
Ogień – smak gorzki, w organizmie – serce, jelito cienkie i potrójny ogrzewacz.
Ziemia - smak słodki, w organizmie - żołądek i śledziona.
Metal - smak ostry, w organizmie – płuca i jelito grube.
Woda - smak słony, w organizmie – nerki, przewód moczowy i pęcherz.
Pięć Przemian to system współzależności procesów, czynników, faz, ruchu, stadiów przekształceń lub sił, w którym żaden ze składników lub żywiołów nie może istnieć bez pozostałych.
Aby lepiej zobrazować otaczającą nas rzeczywistość posłużono się cyklami i procesami występującymi w przyrodzie, które sprowadzono do zasady Pięciu Przemian (żywiołów). Prawidłowo wprowadzając do naszego organizmu posiłki oparte na bazie elementów pięciu przemian, harmonizujemy organizm przyczyniając się do poprawy naszego stanu zdrowia.
Kurs prowadzi – Maria Zych, praktyk, od 25 lat stosuje Pięć Przemian w swojej kuchni.
Osoby zainteresowane prosimy o wcześniejsze zgłoszenie i potwierdzenie uczestnictwa.
Godziny kursu, 11.00-19.00 w sobotę i 10.00-17.00 w niedzielę.
Termin: Kontakt
|